loader image
Ženy: více slunce pro prevenci rakoviny

Již delší dobu je známo, že vitamín D hraje důležitou roli při potírání rakovinných buněk v těle.  Vitamín D se  v těle tvoří působením ultrafialového záření.

Aktivní forma vitamínu, kalcitriol, je silná protirakovinná účinná látka.  Dosud se předpokládalo, že tato aktivní forma se vytváří v ledvinách, neboť jenom v nich se dosud nacházel enzym, který   vitamín D přeměňuje na kalcitriol.

Výzkumníci z Univerzity v Birminghamu a z Nemocnice St. Georges ve Velké Británii nyní zjistili, že tento enzym se vyskytuje i v tkáni prsů. V tumorech prsů je jeho výskyt dokonce ještě vyšší. Výzkumníci věří, že silnější produkce enzymů patří k přirozené obranné reakci  prsní tkáně proti tumorům.   V Anglii stejně jako v Německu je rakovina prsu častou nemocí. Důvod, který k tomu mohl přispět, je ten, že lidé v těchto zemích mají v těle často málo vitamínu D. Tělo si může vitamín D vyrobit pomocí slunečního světla. Ve středomořských zemích je procento rakoviny prsu nižší než v severských krajích. To by mohlo hovořit pro to, že vitamín D skutečně dokáže přispět  k léčbě rakoviny prsu.

Dr. Martin Hewison, který vede skupinu těchto výzkumníků, shrnul výsledky názorným způsobem: „Naše práce ukazuje, že prsa disponují svou vlastní místní „továrnou“ na aktivní formu vitamínu D, který působí proti rakovině. Bohužel ženy, které žijí v deštivých oblastech, jako je Velká Británie, nemají dostatek suroviny k tomu, aby tuto továrnu udržely v chodu. „Vystavit se slunečnímu svitu je nejefektivnější způsob, jak si vitamín D ve svém těle vyrobit.“